Baby- en peutergroep - locatie De Paddestoel

Bij De Paddestoel werken wij in een stamgroep van 0-4 jarigen. Het voordeel van deze verticale groep is dat broertjes en/of zusjes bij elkaar op de groep kunnen zijn, voor sommige kinderen kan dit heel vertrouwd voelen. De jongere kinderen trekken zich gemakkelijk op aan de oudere kinderen, tegelijkertijd leren de oudere kinderen dat ze rekening moeten houden met jongere kinderen. In beide gevallen leren de kinderen dus veel. De inrichting, het aanbod aan activiteiten en het dagprogramma wordt zoveel mogelijk afgestemd op de ritmes van de kinderen.

Baby's hebben van nature een grote wil om zichzelf snel te ontwikkelen. Deze kinderen leren dat er een wereld om hen heen is en dat deze groter is dan alleen hun eigen huis en vertrouwde gezichten van papa en mama. Ze ontdekken hun handen en voeten, leren hun eigen lichaam kennen en gaan merken dat ze daar iets mee kunnen. Op een gegeven moment gaan ze dan ook zelf speelgoed opzoeken en hiermee ontdekken. Dit proces laten wij geheel natuurlijk verlopen, al proberen wij wel deze ontwikkeling wel te stimuleren door een uitdagende speelomgeving te creeëren voor deze kinderen. Baby's gebruiken bij het ontdekken al hun zintuigen, ze ontdekken met name veel door dingen in hun mond te stoppen. Wij zorgen ervoor dat de baby's dan ook veilig kunnen ontdekken en leren.

Het eigen ritme van het kind is vertrouwd, daar waar dat nodig is volgen wij deze dan ook. Daarnaast bieden wij een heldere structuur in de dag en deze is iedere dag gelijk. Zo zijn wij voorspelbaar voor de kinderen in wat er gaat gebeuren. Veel kinderen geeft dit rust en vertrouwen. 

Wanneer uw kind ongeveer 2 jaar is, dan kan het zijn dat u merkt dat uw peuter de wereld wil ontdekken. Andere kinderen hebben daar op deze leeftijd nog minder behoefte aan. Voor deze kinderen is onze combinatie groep van 0-4 jarigen een prachtige plek op op eigen niveau te kunnen ontdekken en leren. WIj bieden verschillende activiteiten aan die we afstemmen op de behoefte, de interesse en de competenties van het kind. 

Wij bereiden de peuters spelenderwijs voor op de basisschool, waardoor de overgang gemakkelijker wordt. Wij werken bij De Kabouters met de voorschoolse methode 'Uk en Puk'. Dit is een thematisch ingerichte methode, waar de kinderen op verschillende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd worden. Wil uw kind nog liever spelen in plaats van een werkje knutselen? Dan passen wij ons daarin aan. We bieden de kinderen activiteiten aan, maar we verplichten ze daar niet in als ze er nog niet aan toe zijn. 

Gedurende de dagen observeren wij wat de kinderen doen, kunnen of willen en proberen hierin aan te sluiten op hun ontwikkeling. Wij observeren eens in de 9 maanden ook uitgebreid op papier en anticiperen in wat wij doen en ondernemen met de kinderen. Onder het kopje 'informatie' vindt u meer informatie over onze werkwijze. 

Contact

Kinderdagverblijf De Kabouters
De Boomgaard 7
9408 JA Assen

0592 74 41 30